Konuk Bilim Insani Destekleme Programi

2221-KONUK BILIM INSANI DESTEKLEME PROGRAMI www.tubitak.gov.tr/bayg/programlar/2221_konuk_kisa.php

Kamu veya ozel sektor kurum ve kuruluslarinda, doga bilimleri, saglik bilimleri, muhendislik dallari ve sosyal bilimler alanlarinda(*) ihtiyac duyulan bilim insani aciginin kapatilmasina ve bilim ogretimine katkida bulunmak amaciyla, yurt disindaki universitelerde ve/veya arastirma kuruluslarinda calmakta olan, bilim insanlarinin arastirmalara katilmak, teknolojik yenilikler getirmek, seminerler, konferanslar, dersler vermek uzere Turkiye'ye getirilmesi icin destek saglanacaktir. Konuk bilim insaninin Turkiye'de bulunmasi nedeniyle duzenlenecek etkinliklere katilacak genc arastirmacilara da destek saglanabilir. Basvurular, bilim insanini davet eden ilgili birim tarafindan yapilmalidir.

DESTEK SURESI Destek suresi en cok toplam 9 aydir. Bu surenin uzatilmasi (3 aya kadar) ancak TUBITAK Baskanligi'nin onayi ile olasidir.

DESTEK BM Davet edilen bilim insaninin Turkiye'ye gelis-donus yol masraflari karsilanabilir. Ayrca, 4 haftaya kadar olan ziyaretlerde konuk bilim insanina honororium odenebilir. Uzun sureli ziyaretlerde konuk bilim insaninin aylik yasam giderlerine katkida bulunmak uzere destek verilir. Destek miktarlari BAYG Yurutme Komitesi tarafndan belirlenir; uygun gorulmesi durumunda saglik sigortasi giderleri de odenebilir.

BASVURU FORMUNA EKLENECEK BELGELER a) Davet Sahibinin Saglamasi Gereken Belgeler: - ozgecmis ve yayin listesi, - Davetin amacina iliskin aciklama yazisi (konuk bilim inasaninin davet edilme nedeni ve bu ziyaretin Turkiye'de egitim, ogretim, bilim ve teknolojiye yapacagi katkilar ozellikle belirtilmelidir), - Konuk, seminerler/konferanslar verecekse bunlarin konusu, konugun katilacagi etkinlige iliskin duyurular, katilacagi arastirmalarin icerigi ve getirebilecei teknolojik yenilikler hakkinda yazili bilgi.

b) Konuk Bilim Insaninin Saglamasi Gereken Belgeler: - ozgecmis ve yayin listesi, - Pasaportun kimlik kisminin fotokopisi (4 haftadan uzun sure gelecek olanlar icin), - Konuk bilim insaninin kendi universitesinden/kurumundan alacagi izin belgesi (4 haftadan uzun sure gelecek olanlar icin).

DESTEK VERILME YONTEMI Destek, ilgili disiplinde uzmanlasmis danismanlarin gorusleri dogrultusunda BAYG Yurutme Komitesince verilir. Degerlendirmede; davet edilmesi onerilen kisinin bilimsel calismalar, planlanan calismanin guncelligi, daveti yapan kurulusa ve oteki kuruluslara yapacagi katki, davetlinin Turkiye'de bulunacagi surede duzenleyecegi ve katilacagi bilimsel etkinliklerin Turkiye'de bilim ve teknolojinin gelismesi acisindan onemi, davetlinin iletisim ve etkilesim icinde bulunacagi grubun genisligi ile davet eden kisi ve kurumlarn/kuruluslarin davetliye saglayacagi destekler dikkate alinir.

SON BASVURU TARIHLERI I. Donem: 25 Subat 2005 II. Donem: 29 Nisan 2005 III. Donem: 24 Haziran 2005 IV. Donem: 28 Ekim 2005

• Destek verilen bilim insanlarinin, onay tarihten itibaren 1 yil icinde Turkiye'deki calismalarina balamasi gerekmektedir .

• Program kapsaminda yapilan bilimsel etkinliklerde ve yayinlarda TUBITAK desteginin belirtilmesi ve varsa yayin orneginin BAYG'a gonderilmesi gerekmektedir.

• Davet sahibi ve konuk bilim insani destek bitimini takip eden 1 ay icinde BAYG'a sonuc raporu vermekle yukumludur.

• Bu programa yapilan basvurular, ilgili donemin son basvuru tarihini takip eden en gec 2 ay icinde sonuclandirilir.

( *) Bu alanlarin acilimi icin asagidaki linke tiklayiniz www.tubitak.gov.tr/bayg/programlar/bilim_dallari.php