UIG-TASSA Conference on Translational Research and Commercialization of Nanotechnologies

The National Innovation Initiative (UIG) in collaboration with Turkish American Scientists and Scholars Association (TASSA) organized an international conference on December 22-23, 2008, in Sabanci Center, Istanbul, Turkey. The conference focused on translational research and commercialization of nanotechnologies. Scientific panels provided academic discussions and learning opportunities, while researchers had a chance to share their projects with industry, investors and financing institutions. During this conference, nanotechnology strategies were discussed in the context of basic research, applications and commercialization triangle. This event contributed towards the development of knowledge necessary for nanotechnology to thrive in Turkey. Specifically, creating the ideal environment for the translation of innovative research results into new high-tech products is an indispensable goal of the program. A summary of the conference with photos is available in Turkish below.

TASSA travel awards were granted to 8 member students and young researchers enrolled in universities in North America, and whose projects are approved for presentation at the conference. Comments and impressions from the awardees are also included at the end of report below.


UİG-TASSA Nanoteknoloji Konferansı

(Soldan sağa) Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, TASSA Başkanı Prof. Dr. Banu Onaral ve IBM Türk Genel Müdürü Eray Yüksek
22-23 Aralık 2008 tarihinde İstanbul’da Sabancı Center’da gerçekleştirilen “Nanoteknolojide Ürüne Dönüştürülebilir Araştırma ve Ticarileştirme Konferansı ve Proje Pazarı” Türkiye’nin ihtiyacına yönelik bir konferans olmakla beraber bir takım ilklere de sahne olmuştur. Konferans süresince Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji, Tekstil, Malzeme ve Otomotiv, Kimya ve Boya, Enerji gibi değişik sektörlerdeki nanoteknolojik uygulamalar öğretim görevlilerince ve de endüstri sahiplerince derinlemesine tartışılmış ve irdelenmiştir. Nanoteknoloji Transferi ve Sanayileşme ile ilgili Türkiye’de yapılan ve yapılabilecek atılımlar, yatırımlar ve yol haritası üzerinde durulmuş konferansa yüksek bir beyin fırtınası hakim olmuştur. Katılımcı olarak, sanayiden 177 kişi, akademiden 306 ve lise öğrencilerinden 60 olmak üzere toplamda 543 kişi dinlemiştir. 9 panelde toplam 38 konuşmacıdan 17’si sanayici, 19’u akademisyen ve 2’side politikacı idi.

Konferansa damgasını vuran bir uygulama “Proje Pazarı” adı altında yerini aldı. Fikirden ticarileştirme aşamasına kadar 51 proje ‘Proje Özet Kitapçığı’nda yer alıp üreticilere ve de sanayi ve endüstri odaklarının ilgisine sunuldu. Bunlardan 29 proje sahibi sunum yaptı ve sunumların ardından toplamda proje sahipleri ve yatırımcılar arasında 30’dan fazla birebir görüşme yapıldı. Bu pazar sayesinde proje sahipleri potansiyel yatırımcıları ve yatırımcılar da var olan projeleri görebilme ve proje sahibi ile yüz yüze görüşebilme fırsatı buldu.

Konferans, Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, UİG Eşbaşkanı Dr. Erdal Karamercan ve TASSA Başkanı Prof. Dr. Banu Onaral’ ın açılış konuşmalarıyla başladı. Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu’nun ‘Nanoteknoloji ve Türkiye Raporu’nu katılımcılara sundu. Daha sonra çoğunluğu genç öğrencilerden ve de öğretim görevlilerinden oluşan proje sahipleri, “Proje Pazarı” dahilinde sunum yaptılar.

Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji panelinde, sadece Türkiye’deki üniversitelerden değil yurt dışından da Türk akademisyenler kendi alanlarında nanoteknolojinin yerini ve önemini anlatan konuşmalar yapıp dünyada ve Türkiye’de var olan buluşların ve çalışmaların özetini geçtiler. Bu panelde Washington Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Sarıkaya, Boston Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selim Ünlü, İTÜ’den Candan Tamerler, Yale Üniversitesi’nden Hür Koşer ve ODTÜ’den Prof. Dr. Vasıf Hasırcı biyoteknoloji alanında var olan gelişmeleri ve Türkiye’nin bu gelişmelerdeki yeri ve yönü hakkında görüşlerini belirttiler.

Bir sonraki panelde Türkiye’nin endüstri alanında hem güçlü hem de tehlikede olan sektörü Tekstil konuşuldu. Pennsylvania İleri Tekstil Araştırma ve İnovasyon Merkezi’nden ve Drexel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Peter Lelkes, Türk tekstiline yön verebilecek doku mühendisliğinin tekstil ile birleşiminden doğabilecek potansiyel pazarı katılımcılara anlattı. Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aslı Hockenberger dünyadaki nanoteknoloji ve tekstil uygulamaları hakkında bilgiler ve araştırmalar sundu.

İlk günün son paneli Otomotiv ve Malzeme alanını irdeledi. Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK-MAM Malzeme Enstitüsü Müdürü Prof . Dr. Tarık Baykara, Hexagon Genel Müdürü Murat Oğuz Arcan ve KORDSA teknoloji Müdürü Cenk Alper bu alandaki nanoteknolojik uygulamaları katılımcılarla paylaştı, Türk Otomotiv sektöründen nanoteknolojik uygulamaların üzerinden geçildi.

Konferansın ikinci günü ilk panelde teknoloji transferi ve ticarileştirme üzerinde duruldu, var olan teknolojilerin ve buluşların nasıl yeni ürünler haline getirilebileceği örneklerle anlatıldı. Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cemil Arıkan, Prof. Dr. Ahmet Aytac ve Prof. Dr. Ahmet Oral, Drexel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Banu Onaral, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fazilet Vardan Sükan ve Ben Franklin Technology Partners’dan Dr. Anthony Green bu önemli konuyu panelde dinleyicinin ilgisine sundu.

Bundan sonraki panellerde Kimya ve Boya sektörü’nde nanoteknolojik uygulamalar, Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Salim Çıracı, Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu, Yaşar Grubu AR-GE Koordinatoru Gülşen Çeliker, AKSA CEO’su Dr.Mustafa Yilmaz ve Arçelik AR-GE Direktörü Dr. Cemil İnan tarafından sunuldu. Şirket temsilcileri kendi yürüttükleri AR-GE hakkında bilgiler vermiş ve şirketlerinin bu konudaki gelişmelerini katılımcılarla paylaştı.

Konferansın ikinci gününde panellere paralel olarak gerçekleştirilen söyleşide akademisyen ve araştırmacılar ile İstanbul ve Bursa’daki çeşitli okullardan seçilmiş lise öğrencileri buluştu. Lise öğrencileri merak ettikleri birçok konuyu sorma imkanı edindiği ‘Öğrencilerle Söyleşi’ye 4 akademisyen, 2 doktora öğrencisi ve 1 (Amerikalı) lise öğretmeni konuşmacı olarak katıldı.

Sektörel Nanoteknoloji Uygulamaları’nda son odak Türkiye’nin ve dünyanın en önemli ihtiyaçlarından biri olan enerji üzerine oldu. Bu panelde TÜBİTAK-MAM Enerji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs, Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir, Vestel Elektronik İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, Ford Otosan AR-GE müdürü Dr. Murat Yıldırım, Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurcan Bac ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Çetin Kılıç bu sektör hakkındaki gelişmeleri ve ihtiyaçlari belirten bir panel sundular.

Konferansın kapanış panelinde Türkiye’nin nanoteknolojideki yol haritası iredelendi. Bu alanda geçmişten bugüne endüstride Türkiye’nin durumu konuşuldu ve yapılması gerekenler panelist ve izleyicilerin sorularıyla da tartışıldı. Bu panelde AKP AR-GE’den sorumlu Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Drexel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Banu Onaral, Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, IBM Türk Genel Müdürü Eray Yüksek ve National Science Foundation (NSF)’ten Semahat Demir görüşlerini belirttiler.

Sabancı Center’ ın modern ve ilham verici ortamında gerçekleşen bu konferans sayesinde nanoteknoloji sektöründeki son gelişmeler ve yeni projeler katılımcıların ilgisine sunuldu ve çeşitli seviyedeki paydaşların katılımıyla gerçekleşen panellerde nanoteknoloji yol haritası masaya yatırıldı.

TASSA Seyahat Ödülü alan konuşmacılardan izlenimler

Utkan Demirci, PhD (Harvard Medical School): Çok güzel bir toplantı oldu. Türkiye’deki bilimin hız kazanması ve dünya standartlarının üzerine çıkması için, bu tür toplantıların daha sıklıkla ve daha başka konuları da içine alacak şekilde yapılmaya devam edilmesi lazım. Senelik toplantılarda, düzenlilik ve tekrar edilebilir organizasyon çok önemli.

Eda Yıldırım, Doktora Adayı (Drexel University): İstanbul'da 22-23 tarihleri arasında gerçekleştirilen “ Nanoteknolojide Ürüne Dönüştürülebilir Araştırma ve Ticarileştirme Konferansı ve Proje Pazarı” toplantısının gerek bilim adamları gerek ise endüstriden gelen sanayiciler için çok verimli geçtiğini düşünüyorum. Toplantıya Amerika'dan katılan bir doktora öğrencisi olarak, Türkiye‘de nanoteknoloji dalında yapılan hem ticari hem de bilimsel çalışmalar hakkında bilgi sahibi oldum. “Karbonnanotüp destekli sinir hücresi yenilenmesi” adlı projem ile katıldığım toplantı da proje ile ilgilenen akademiden ve endüstriden bilim adamları ile projenin potansiyel ticari açılımı hakkında konuşup, bilgi alışverişinde bulunduk. Toplantının Amerika ile Türkiye arasındaki bilimsel ve ticari köprünün gelişimine katkıda bulunacağına inanıyor ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Mustafa Güngörmüş, Doktora Adayı (University of Washington): Konferans, katıldığım benzeri konferanslar arasında en iyisiydi diyebilirim. Sanayici ve akademisyen katılımcıların dağılımı dengeliydi. Her iki sektörden insanların sunumlar haricinde iletişim kurabilmeleri için gerekli olanaklar sağlanmıştı. Konferansın bence tek eksi yönü aslında artı yönüydü, katılım ve ilgi çok fazla olduğu için proje sunumları çok kısa tutulmak zorunda kalınmıştı. Ayrıca konferansın son gününde lise öğrencileri ile düzenlenen panel de son derece faydalı ve başarılıydı.

Fatih Özkeskin, Doktora Adayı (University of Michigan, Ann Arbor): Nanoteknoloji konferansı, ticari değeri bulunan akademik projelerin yerli yatırımcılarla buluşmasında öncü bir girişim olarak öne çıkmıştır. Önümüzdeki zamanlarda aynı konferansın gelenekselleşmesini ve benzer girişimlerin türeyerek, daha çok yatırımın başlangıç firmalarına ve özel girişim projelere aktarılmasının sağlanması, Türkiye açısından büyük önem taşımaktadır.

Hür Köşer , PhD (Yale University)

Emre Armağan (MIT)

Mert Efe (Purdue University)

Turgay Kaçar (University of Washington)

Bağlantılar